Fundacio Rafael Panasachs
Fundacio Rafael Panasachs
Web de la Fundació Rafael Panasachs
  • La Fundació
  • Ajuts
  • Transparència
  • Enllaços d’interès
  • Contacte i política de privacitat
MENU CLOSE back  

ESTATUTS DE LA FUNDACIÓ BENEFICOPRIVADA RAFAEL DE PANASACHS

CAPÍTOL I. DENOMINACIÓ, OBJECTE, ÀMBIT I DOMICILI

ARTICLE 1. Denominació.

Amb la denominació de «FUNDACIO BENEFICOPRIVADA «RAFAEL DE PANASACHS», (subjecta a la legislació de la Generalitat de Catalunya), el Sr. Rafael Panasachs Mestres va instituir una Fundació benéfico-privada en el seu testament de l’11 de setembre de 1963 i codicil del 8 de setembre de 1965, la carta fundacional de la qual fou atorgada mitjançant escriptura del 10 de gener de 1974, davant el Sr. Alfredo Pastor, notari de Tarragona, i aquesta es regeix pels presents estatuts  i  per la normativa legal i reglamentària que li sigui d’aplicació.

ARTICLE 2. Objecte.

L’objecte de Ia Fundació es el següent: la formació i capacitació de persones amb discapacitat mitjançant beques destinades a qualsevol tipus d’estudis i/o subvencions per a institucions que, sense ànim de lucre, persegueixin aquestes mateixes finalitats; i donatius a determinades institucions per tal de perpetuar el nom del seu benvolgut pare, Sr. Rafael Panasachs Salvany.

ARTICLE 3. Àmbit territorial.

Les finalitats fundacionals queden limitades a Catalunya.

ARTICLE 4. Domicili.

El domicili de Ia Fundació serà el de Ia seu de la Diputació de Tarragona, actualment Passeig de Sant Antoni, núm. 100 de Tarragona.

 

CAPÍTOL II. ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL PATRONAT

ARTICLE 5. Patrons.

Seran patrons nats de la Fundació, com a president, el qui ho sigui de l’Excma. Diputació Provincial de Tarragona; com a vicepresident, el reverend director del Col·legi de la Salle dels Germans de les Escoles Cristianes de Tarragona, i com a secretari, el rector de Sant Joan Baptista de la mateixa ciutat; i com a vocals vitalicis els parents del testador: Sr. Francisco Magarolas Orteu i Sr. Ernesto Reygondaud de Villebardet i Sandoval, els quals seran substituïts, en cas de mort o d’inhabilitació abans o després de prendre possessió del càrrec, pels seus amics i parents, per aquest ordre: Sr. Francisco Chornet Andreu i Sr. Manuel de San Pedro Aymat; i un cop morts els dits quatre parents, es nomenaran per substituir-los dos majors contribuents aptes i de reconeguda moralitat, amb preferència propietaris d’immobles que siguin naturals i veïns de Tarragona, designats lliurement pel president de l’Excma. Diputació de Tarragona, per un període de cinc anys, i podran ser reelegits. El Patronat podrà designar un administrador, i, si cal, nomenar un nou patró amb aquesta funció.

ARTICLE 6. President.

Correspon al president i, si de cas hi manca, al vice-president, convocar i dirigir les sessions del Patronat, decidir els empats amb vot de qualitat, executar i disposar l’acompliment dels seus acords, ordenar els pagaments, vetllar pels ingressos, així com també, en general, tenir cura de Ia bona administració de Ia Fundació.

ARTICLE 7. Vicepresident.

El vicepresident del Patronat substituirà el president en les absències i malalties d’aquest.

ARTICLE 8. Administrador.

L’administrador, que pot ser o no patró, té sota la seva custodia i responsabilitat els valors i fons del Patronat, intervé els cobraments, i,  prèvia autorització del president, efectua els pagaments i  disposa de les inversions per obtenir rendes.

El càrrec d’administrador és gratuït.

ARTICLE 9. Secretari.

El secretari és l’encarregat d’estendre les actes del Patronat en el Ilibre corresponent i en tindrà Ia custòdia i signarà amb el vist-i-plau del president les certificacions de les actes.

 ARTICLE 10. Règim de reunions.

El Patronat es reunirà tantes vegades com sigui necessari per al
bon funcionament de Ia Fundació, i dos cops l’any com a mínim. També es
reunirà, amb caràcter extraordinari, sempre que ho sol·liciti una quarta part dels seus membres o el president així ho disposi, mitjançant avís, en aquests dos últims casos, amb 24 hores d’antelació, com a mínim. En les convocatòries de caràcter extraordinari s’expressaran els assumptes que hagin de tractar-se en la sessió, i hom no hi podrà tractar cap d’altre. Sempre que en alguna sessió s’hagi de tractar d’un assumpte de singular importància, i si Ia urgència del cas ho permet, es facilitaran als patrons, amb quinze dies d’antelació, com a mínim, els antecedents necessaris perquè puguin resoldre amb coneixement de causa.

ARTICLE 11. Règim d’adopcions d’acords.

Caldrà Ia presència de Ia majoria de patrons perquè pugui dur-se a terme Ia sessió.

Tots els patrons tindran veu i vot. Les votacions seran secretes quan així ho demanin almenys dos dels assistents o es tracti d’assumptes de caràcter personal.

Els acords s’adopten per majoria simple llevat els assumptes que afectin a la interpretació d’aquests Estatuts, el capital fundacional o la subsistència de la Fundació, els quals s’adoptaran per majoria absoluta. En cas  d’empat es procedirà a una nova votació i si es torna a repetir l’empat, el vot de la Presidència decidirà.

El secretari estendrà en el llibre corresponent una acta de cada sessió en que consignarà el nom dels patrons assistents, un extracte de les deliberacions i els acords adoptats, amb indicació del resultat de la votació. L’acta serà firmada pel

president i pel secretari, i pels altres assistents que ho desitgin. No tindran cap valor els acords que no constin en l’acta corresponent. Les actes es sotmetran a aprovació en la següent sessió del patronat.

ARTICLE 12. Inventari i aprovació dels comptes anuals.

Els exercicis econòmics finalitzen el 31 de desembre. Anualment, i en relació amb el tancament de l’exercici, el Patronat, d’una manera simultània i que reflecteixi la imatge fidel del patrimoni de la Fundació, ha de formular l’inventari i els comptes anuals.

Els comptes han d’estar integrats per:

  1. a) El balanç de situació a la data de tancament de l’exercici, que ha d’especificar amb claredat els béns o els elements que s’integren en la dotació o són finançats amb aquesta dotació.
  2. b) El compte de resultats.
  3. c) L’estat de canvis en el patrimoni net.
  4. d) L’estat de fluxos d’efectiu.
  5. e) La memòria, en la qual s’ha de completar, ampliar i comentar la informació continguda en el balanç i en el compte de resultats i s’han de detallar les actuacions que s’han fet en compliment de les finalitats fundacionals, concretant el nombre de beneficiaris i els serveis que aquests han rebut, i també els recursos procedents d’altres exercicis pendents de destinar, si n’hi ha, i les societats participades majoritàriament, amb la indicació del percentatge de participació.

Els documents que integren els comptes han de ser aprovats pel Patronat dins els sis mesos següents a la data de tancament de l’exercici signats pel secretari amb el vist-i-plau del president.

En el termini de trenta dies a comptar d’ençà que els hagi aprovat el Patronat, els comptes s’han de presentar al Protectorat.

En cap cas es podran delegar les facultats del Patronat que siguin indelegables de conformitat amb la legislació vigent.

ARTICLE 13. Capital.

El capital de la Fundació esta constituït, a 31 de desembre de 1997, d’acord amb el balanç de situació aprovat pel Patronat de la Fundació en la seva reunió de data 25 de juny de 1998 per: 102.283.903 ptes. En diferents comptes bancaris; 38.151.250 ptes. pendents de cobrament, avalades per Caixa Tarragona; i una finca inscrita en el Registre de la Propietat de Tarragona, al tom 1.733, llibre 879, foli 139, finca número 64.408.

Aquest capital actual, prové de les finques registrals números 5430 i 5282, que constituïen el capital fundacional inicial, les quals es van veure afectades per un Pla Especial de Reforma Interior, resultant-ne d’aquest Pla altres dues finques, una de les quals s’aliena, amb l’aprovació del Patronat de la Fundació i el Protectorat de la Generalitat de Catalunya.

Les rendes d’aquest capital, d’acord amb el percentatge mínim que determini Ia legislació vigent, es dedicaran als fins fundacionals.

 

CAPÍTOL III. DE LES ATENCIONS BENÈFIQUES DE LA FUNDACIÓ

ARTICLE 14. Rendes líquides

Les rendes liquides de la Fundació, d’acord amb els percentatges mínims que la legislació determini, s’invertiran, quant a un 7,2% a subvencionar les institucions benèfiques que es consignaran en I’article següent, i el 92,8% restant, de les esmentades rendes liquides, s’aplicarà a beques i/o subvencions per a institucions que, sense ànim de lucre, tinguin per principal objectiu la formació i capacitació de les persones amb discapacitats. No obstant això, si la majoria dels membres del Patronat ho consideren oportú, es podran aplicar uns percentatges diferents en la distribució de les rendes.

ARTICLE 15. Subvencions fixes.

L’esmentat 7,2% de les rendes liquides de la Fundació s’invertirà en donatius a la següent entitat benèfica de la ciutat de Tarragona:

– Pobres de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Tarragona.

No obstant, cas que es produeixin modificacions substancials o extincions en aquesta entitat benèfica, o per qualsevol altre motiu que es consideri justificat, el Patronat de la Fundació podrà substituir-la per qualsevol altres, que d’acord amb el seu criteri, millor s’adaptin a I’esperit fundacional o ampliar el percentatge de les rendes destinades a beques d’estudis i/o subvencions que s’expressen en I’article 16.

ARTICLE 16.  De les rendes líquides.

El restant 92,8% s’invertirà en beques i/o subvencions per a institucions que, sense ànim de lucre, tinguin per principal objectiu la formació i capacitació de persones amb discapacitats.

L’import de les beques i/o subvencions el determinarà cada any el Patronat de la Fundació, d’acord amb les diferents sol·licituds que s’hagin presentat o d’acord amb les necessitats d’aquelles institucions de les que tingui coneixement per qualsevol mitjà.

ARTICLE 17. Publicitat de les subvencions.

Cada any, un cop s’hagin aprovat els comptes anuals, el Patronat determinarà la quantia a destinar per a beques i/o subvencions d’acord amb els mínims que estableixi la legislació vigent. El Patronat donarà, mitjançant qualsevol mitjà, la màxima publicitat per al correcte desenvolupament de la concessió de les beques i/o subvencions, procurant, inclòs, que es facin ressò els mitjans de comunicació locals.

CAPÍTOL IV. MODIFICACIÓ, REDUCCIÓ  O EXTINCIÓ DEL CAPITAL FUNDACIONAL O DE LA MATEIXA FUNDACIÓ

ARTICLE 18. Extinció de la Fundació.

Si per qualsevol circumstància les rendes de la Fundació, pel seu baix import, no arriben normalment a cobrir les finalitats fundacionals, el Patronat podrà prendre les resolucions que s’escaiguin, fins i tot l’extinció de la Fundació.

L’extinció de la Fundació determina la cessió global de tots els actius i els passius, la qual ha de dur a terme el Patronat i les persones liquidadores que aquest nomeni o, si escau, el Protectorat. Aquesta cessió global, un cop determinats l’actiu i el passiu, i amb l’autorització prèvia del Protectorat, es destinarà a aquella institució de la ciutat de Tarragona de reconegut prestigi en el camp dels persones amb discapacitat que el Patronat estimi oportú. La institució què es destini el patrimoni de la Fundació sempre ha de ser entitat beneficiària del mecenatge segons el que estableixi en cada moment la legislació fiscal aplicable.

Si no es pot fer una cessió global, cal procedir a la liquidació dels actius i dels passius, i, a l’haver que en resulta, s’adjudica a altres entitats sense ànim de lucre amb finalitats anàlogues a la fundació.

 

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

ARTICLE 19. El Patronat adoptarà les disposicions que calguin d’acord amb la voluntat del fundador, per a la completa eficàcia de la Fundació ordenada per ell mateix, i perquè la fundació gaudeixi dels beneficis legals. A més a més, per acord de la majoria absoluta dels seus membres, podrà suplir qualsevol omissió o deficiència d’aquests estatuts.

Altres novetats

Estructura organitzativa
29 junio, 2022
Composició del Patronat
29 marzo, 2022
Finalitat de la Fundació, principals línies estratègiques d’actuació i activitats
18 marzo, 2022
Beneficiaris atesos
18 marzo, 2022

Deja un comentario Cancelar respuesta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Fundació Rafel Panasachs - Tots els drets reservats